Door de verzengende hitte en hardnekkige droogte die we deze zomer meemaakten, kreeg ook je gazon het hard te verduren. Geel of bruin gras, kale plekken … zijn wellicht ook in jouw tuin het gevolg. Geen nood echter: gras kan best tegen een stootje. Zelfs in extreme gevallen van ‘droogtestress’ hoef je niet te wanhopen. Met de juiste ingrepen krijg je je grasveld er weer bovenop. Heraanleggen is dus niet nodig.

Sommige grassoorten gaan bij extreme droogte en hitte in een soort zomerslaap. Als de groeipunt niet beschadigd is, herleeft het gras als de bodem opnieuw vochtig wordt. Houd er wel rekening mee dat het heeft afgezien! Een beetje extra hulp is dus altijd welkom als je opnieuw een groene, dikke grasmat wilt. Dit stappenplan helpt je alvast op de goede weg.

Stap 1: Eerst water, de rest komt later

Wacht tot het voldoende geregend heeft. De bodem moet eerst voldoende vocht opgenomen hebben vooraleer je de ‘operatie herstel’ kan opstarten.

Stap 2: Een aangepaste bemesting

Door het langdurige watertekort ontstaat ook een tekort aan opgeloste en opneembare voedingselementen. Eenmaal de vochtigheidsgraad weer op peil, doe je er dus goed aan om ook extra voeding te geven. Bemest daarom in de late zomer of in het najaar met onze aangepaste najaarsmeststof, DCM Gazonmeststof Najaar. Deze meststof bevat magnesium en ijzer en kleurt het gazon snel weer groen (tot in het voorjaar!). Ze is ook rijk aan kalium om het gazon te wapenen tegen droogte, vorst en betreding. Deze aangepaste meststof zorgt voor een dichte grasmat en vermindert het verschijnen van mos. Resultaat: een sterk en groen gazon, de hele winter lang.

DCM Gazonmeststof Najaar

Gazonmeststof voor de bemesting in het najaar


Gazonmeststof rijk aan kalium om het gazon tijdens de winter te versterken tegen vorst en betreding zodat het geen plaats laat voor mos. Magnesium en ijzer zorgen voor een diepgroene kleur.

Bekijk product


Stap 3: Herstel van kale plekken

Maak komaf met kale of dunbegroeide plekken. Zo vermijd je dat mos en onkruid er zich nestelen. Verwijder dood gras en zaai in met een aangepast graszaadmengsel, zoals DCM Riparo® Plus. Dek vervolgens af met een dunne laag DCM Vivimus® Gazon om de kieming te versnellen en uitdroging te beperken. Bovendien voorkomt dit product dat de graszaden wegwaaien of opgepikt worden door vogels. Druk of rol nadien lichtjes aan. Begiet indien nodig en voorkom dat de grond tussen twee gietbeurten uitdroogt. Doe dit tot de kale plekken zijn dichtgegroeid.

DCM Graszaad Riparo® Plus

Graszaad voor herstel en doorzaai gemengd met meststof

Snelkiemend gazonzaad gemengd met een fosforrijke meststof in een handige strooidoos. Voor herstel van kale plekken of doorzaai van het gazon na verticuteren of ontmossen. De meststof zorgt voor een sneller herstel en een betere beworteling.

Bekijk product

DCM Vivimus® Gazon

Bodemverbeteraar voor het herstellen of aanleggen van gazons

Om te mengen met graszaad voor een snel herstel van kale plekken en een beter resultaat bij doorzaaien. Voor het uitvlakken van molshopen of putten in gazons of om te mengen in de grond bij de aanleg van een nieuw gazon. Is verrijkt met organische meststof en stimuleert het bodemleven.

Bekijk product

Tip

Dood gras kan een verstikkende laag vormen en het herstel van de grasmat dwarsbomen. Bij aanwezigheid van veel dood gras raden we aan om het gazon eerst te verticuteren. Zo verwijder je dood gras en maak je bovendien de toplaag los zodat water, voeding en nieuwe graswortels beter de bodem kunnen binnendringen. Verticuteer vóór het bemesten en het inzaaien van kale plekken.